Nederlands  |  English
Green Steps - Henk Groenen - Interview Green Steps - Henk Groenen - Pretpark Green Steps - Henk Groenen -  Kerstman Green Steps - Henk Groenen - Holle Bolle Gijs Green Steps - Henk Groenen - Muis


Al jaren neemt om diverse redenen de effectiviteit van massa-mediale campagnes af. Aan de andere kant is er een geweldig arsenaal aan middelen die bijdragen aan dezelfde doelstellingen. Regelmatig publiceren we hier bijzondere voorbeelden uit de vrijetijdssector. Wellicht kun je ze omzetten of “vertalen”naar de eigen situatie. Heb je zelf een leuk middel of instrument ontwikkeld of gezien, laat het ons gerust weten.

8. Postillon d'amour

Voor vakantie en vrije tijd is aanbevelingsmarketing van niet te onderschatten waarde. Het eerste idee voor een bestemming komt immers in veel gevallen van een familielid, collega, vriend of iemand anders uit de directe omgeving. Hun verhalen, zowel positief als negatief, worden als betrouwbaarder en geloofwaardiger dan welke advertentie of commercial ervaren. Een aantal jaren geleden kwamen naar aanleiding van een artikel in een magazine over vogels vele Italianen naar het eiland Texel. Ieder Italiaans gezin dat zich aan de balie van de VVV meldde, kreeg een tiental brochures mee. Op deze manier konden zijn thuis in 'Bella Italia' Texel promoten. Scholieren die met hun klas de Efteling bezochten. kregen aan het eind van de dag een leuke give away mee. Hieraan was ook een aanbieding gekoppeld om samen met papa, mama en eventuele broertjes en zusjes nog een keer terug te komen. Een soortgelijke aanbieding kregen deelnemers aan zakelijke evenementen: hiermee kun je nog eens thuiskomen! Om als ambassadeur voor een bestemming op te treden dienen bezoekers vanzelfsprekend een geweldige beleving te ondergaan. De uitdaging is om hun positieve verhalen en eventuele aanbeveling, oftewel 'word of mouth' te faciliteren. Naast het meegeven van brochures en 'thuiskomertjes' kan dit tegenwoordig ook digitaal. Social media is bij uitstek geschikt voor aanbevelingsmarketing. Bezoekers zullen geprikkeld moeten worden om middels 'word of mouse' anderen enthousiast te maken.
 

7. Kom gauw weer eens langs.... 

Attractieparken en ander locaties vormen zelf ook een geweldig platform voor communicatie. Om gasten warm te maken voor een volgend bezoek of een komend evenement kunnen op locatie verschillende middelen ingezet worden. Vaak zijn de eerste uitingen bij aankomst op de parkeerplaats al te zien. Vervolgens staan middelen ter beschikking als entreekaartjes, folders, posters, placemats, toiletdeuren en reclameborden. Zelfs vuilnisbakken kunnen ingezet worden. Bij sommige parken zie je de laatste boodschap zelfs op de slagbomen als je het parkeerterrein afrijdt. Twee andere mogelijkheden die Europa-Park wel eens inzet: om huidige gasten te informeren over nieuwe attracties worden zogeheten preview-tentjes ingericht. Dit Duitse attractiepark beseft daarnaast dat vaders en moeders ook wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor de organisatie van bedrijfsevenementen en -feesten. In het park en de hotels staan daarom ook wel eens de deuren van evenementlocaties open. Een poster en flyers geven verdere uitleg.

6. Stuur uw antwoord naar...

Het instrument 'prijsvragen' wordt in de vrijetijdssector regelmatig ingezet. In ruil voor vrijkaarten, overnachtingen of arrangementen biedt een krant, magazine of ander medium ‘exposure’ aan. Natuurlijk kunnen hierdoor adresgegevens van deelnemers verzameld worden. Maar een 'prijsvraag' kan ook op andere manieren aan het communicatie-probleem werken.
Voor het antwoord van de prijsvraag kan verwezen naar internet (site-traffic), maar ook de vraag zelf kan aanzetten tot nadenken. Om mensen stil te laten staan bij de vermeende lange reistijd, vroeg de VVV Texel altijd naar de afstand van een bepaalde locatie naar de veerhaven in Den Helder. Een bijkomend voordeel van een foto-prijsvraag is dat bedongen kan worden dat inzendingen later gebruikt kunnen worden. Om het maximale rendement uit een prijsvraag te halen kan ook afgesproken worden dat er aandacht is voor de prijsoverhandiging en nog beter: een reisverslag van de winnaar.

5. P(l)akkende boodschap

Veel attractieparken doen het al jaren: het op de parkeerplaats aanbrengen van een achterruitsticker op de auto's van de bezoekers. In eerste instantie gebeurde dit ongevraagd, later werd de sticker aangeboden en waren er zelfs parken die medewerkers beschikbaar stelden om op verzoek de sticker te verwijderen. Een leuke variant op deze manier van communiceren, gebruikte Bobbejaanland een aantal jaren geleden. Uit een groep mensen die zich vooraf hadden aangemeld, selecteerde het park er een aantal wiens auto voorzien werd van een sticker die de gehele achterruit bedekte. Zij reden vervolgens een aantal maanden met deze reclame rond. Op een bepaalde dag werden de 'rijdende ambassadeurs' weer uitgenodigd bij het park. De stickers werden verwijderd en de uitbetaling in de vorm van vrijkaarten vond plaats. Op simpele wijze werden velen op goedkope wijze geconfronteerd met de Bobbejaanland-boodschap.

4. Ik ben er even niet....

Neckermann in België had afgelopen zomer een simpele maar zeer persoonlijke actie. Reizigers die een vakantie met deze touroperator hadden geboekt, kregen enkele dagen voor vertrek een mailtje. Wetende dat een afwezigheidsmelding gemiddeld door zo'n 120 personen wordt gelezen, vroegen zij hun klanten in hun
out-of-office-bericht melding te maken van het feit dat ze met Neckermann op reis zijn. De touroperator stuurde tijdens de afwezigheid een testmail en zo kon je als klant iedere week kans maken op een vakantie naar een zonnige bestemming. Hoe origineler de boodschap, hoe groter de kans om de koffers (opnieuw) te pakken. Origineel en goedkoop!

3. Eén en één is drie

Toen de VVV Texel er door eigen onderzoek achter kwam, dat slechts de helft van de Nederlanders wist dat de boot naar Texel vanuit Den Helder vertrok, werd het tijd voor actie. Veel Nederlanders dachten immers dat men eerst naar een verder weg gelegen haven (bijvoorbeeld Harlingen) moest. In een tijd van steeds meer korte verblijven (waarbij de (relatieve) reistijd een belangrijk gegeven vormt) moest dat beeld snel bijgesteld worden.  Voor een bereikbaarheidscampagne werd een visual met een slogan (Lekker weg en toch zo dichtbij!) ontwikkeld. Natuurlijk kreeg dit uitgebreide verkeersbord een plaatsje in de VVV-brochures en -advertenties, maar ook werden de reclame- en ontwerpbureaus van het eiland gevraagd om het op te nemen in de uitingen van hun klanten: de campings en bungalowparken. Zelfs de Texelaars werden ingeschakeld om de huis-aan-huis-verspreide stickers met het verkeersbord op hun correspondentie naar ‘overkantse’ adressen te plakken. De campagne kreeg door deze samenwerkingen in één klap een geweldig bereik.

2. Gek op rijtjes

Marketing-pr is nog altijd een onderschat middel voor het bereiken van communicatie-doelstellingen.  Om journalisten echter over je organisatie, product of dienst te laten schrijven, moet je wel nieuws hebben. Geen nieuws, dan maak je nieuws! Zorg wel dat er altijd sprake is van de vier A’s van marketing-pr: Aantallen, Afwijkingen, Actualiteit of Amusement. Over Aantallen gesproken; de VVV Texel stuurde in het verleden bij haar persberichten altijd een lijstje met kerncijfers mee: 13.000 inwoners, 16.000 schapen, 7 dorpjes, 30 km strand, 1 verkeerslicht, etc. Het rijtje werd vaak in een kader bij het artikel geplaatst en zo kon iedereen zien hoe veelzijdig dit Waddeneiland is.

1. Een ‘schone’ belofte

Een hotel in hartje Londen heeft netheid hoog in het vaandel staan en is ervan overtuigd dat men niets te verbergen heeft. De hotelier heeft dan ook visitekaartjes laten drukken en zorgt ervoor dat er altijd eentje onder het hotelbed ligt. Op de kaartjes staat  de volgende tekst te lezen: “Yes, we have cleaned here too”. Origineel! Zo'n verhaal vertel je graag door aan vrienden en kennissen…..